Treenivinkkejä

Liikkuvuusharjoittelun hyödyt

Liikkuvuusharjoittelun hyödyt

Kaikenlainen kuormitusharjoittelu jäykistää lihaksia. Liikkuvuusharjoittelu onkin yksi keino välttää turhaa ja liiallista jäykkyyttä. Lihasjäykkyys vaikuttaa nimittäin suuresti kehon eri osien toiminnallisuuden heikkenemiseen. Se voi puolestaan olla haitaksi paitsi urheiluharrastuksessa, myös tavallisessa arjessa.

Jäykkyydestä eroon liikkuvuusharjoittelulla

Voimaharjoittelu lyhentää lihaksia. Jos et siis säännöllisesti harjoita lihasten liikkuvuutta, et pysty hyödyntämään niiden koko pituutta etkä siten käyttämään lihaksia niin kuin voisit. Yksi esimerkki tästä on jalkalihasten harjoittaminen jalkaprässillä. Jos et saavuta tässä liikkeessä riittävää syvyyttä eli jos nostat vastusta uudelleen ennen kuin polvesi ovat laskeutuneet 90 asteen kulmaan, et harjoita jalkalihaksia niiden koko liikeradan laajuudelta. Arjessa tämä tarkoittaa, että voit hyödyntää jalkaprässillä saamaasi vahvuutta vain siinä liikelaajuudessa, jota voimaharjoittelussa käytit. Kun sinun tarvitsee esimerkiksi kumartua ja nostaa kassi maasta oikeaoppisesti, sinun täytyy usein kumartua niin, että polvesi ovat 90 asteen kulmassa. Jos et ole harjoittanut lihaksia tässä liikesyvyydessä, et myöskään pysty hyödyntämään voimaasi näin matalassa asennossa ja joudut luultavasti kompensoimaan sitä esimerkiksi kuormittamalla selkääsi.

Liikkuvuus rajoitettua istumatyössä

Monet työskentelevät tietokoneen äärellä, kassatyöntekijät kassapäätteen tai vastaavan edessä. Istumatyössä käy usein niin, että hartiat valuvat eteenpäin ja istutaan etukenossa rintakehä sisään painuneena. Tällaisessa asennossa hartioiden liikelaajuus on rajoitettu. Jos istut tällaisessa asennossa koko työpäivän ajan, rintalihas ja hartioiden etuosan lihakset lyhenevät ajan mittaan, sillä hartiat ovat tässä asennossa työntyneet eteenpäin normaaliasennostaan.

Tämä puolestaan rajoittaa hartioiden liikkuvuutta ja myös rasittaa yläselkää. Tämänkaltaisissa yksitoikkoisissa liikkeissä on tärkeää, että nivelet pysyvät mahdollisimman luonnollisessa asennossa. Rajoitettu liikkuvuus voi nimittäin kuormittaa kehon rakenteita haitallisella tavalla.

Pienempi juoksuvammojen riski

Juoksijoilla jalkalihasten rajoitettu liikkuvuus voi vaikuttaa esimerkiksi juoksijan polveksi kutsutun vamman syntymiseen. Aktiivinen liikkuvuusharjoittelu tarjoaa keholle parhaat edellytykset yltää huippusuorituksiin niin kuntosalilla, jalkapallokentällä kuin kotipihallakin. Kehon riittävä liikkuvuus vähentää myös niveliin kohdistuvaa rasitusta, sillä kuormitus tapahtuu oikeassa asennossa, mikä ehkäisee myös kivun ja vammojen riskiä.

Pysyviä tuloksia

Henkilökohtainen valmennus

Oletko jo kokenut treenaaja, mutta haluaisit oppia enemmän tietystä harjoittelun osa-alueesta tai nousta seuraavalle tasolle? Jos vastauksesi on kyllä, henkilökohtaiset valmentajamme voivat laatia sinulle toiveitasi vastaavan harjoitteluohjelman!

Haluatko lisätietoja?

button
Se filmen

Personlig träning

Kokeile maksutta

Tarjoamme sinulle maksuttoman tutustumiskäynnin, jonka aikana pääset harjoittelemaan ohjaajan johdolla. Se on täydellinen aloitus tuleville treeneille!

Ota ensimmäinen askel

Fyll i formuläret och få en kod som du visar upp på anläggningen.

Etsitään henkilötietoja...

Sinulla on jo aktiivinen jäsenyys ja tämän vuoksi et voi käyttää Kokeile-tarjousta. Ota yhteyttä kuntokeskukseesi jos sinulla on kysymyksiä jäsenyydestäsi

Sinulla on jo jäsentili ja tämän vuoksi et voi käyttää Kokeile-tarjousta. Ota yhteyttä kuntokeskukseesi jos sinulla on kysymyksiä jäsenyydestäsi

Antamasi henkilötunnus ei ole kelvollinen

Et valitettavasti voi ostaa jäsenyyttä, koska olet alle 18-vuotias. Tule kuntokeskukseemme täysi-ikäisen vanhemman tai huoltajan kanssa, ja autamme sinua liittymään jäseneksi.

  • Henkilökotiedot

    Käsittelemme henkilötietonne hallitaksemme sopimustanne kanssamme, parantaaksemme palvelukokemustanne sekä tehdäksemme kokemuksestanne niin mukavan kuin mahdollista. Klikkaa "Katso ehdot" lukeaksesi lisää tietosuojakäytännöstämme.

  • Jag har läst och godkänner Actic´s villkor
  • Nyt mennään!

Nyt mennään!